Translate

środa, 1 lutego 2012

Lasagne


I znów był weekend i na wielu stołach zagościł rosół :).

Następny pomysł jak to wykorzystać.
        Lasagne szybko i prosto mięso i wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mielenia. Cebule drobno kroimy i wrzucamy na patelnie trochę oliwy i na wolnym ogniu ( tzw. szklimy cebulkę ) warto dodać odrobinę soli. Do garnka wrzucamy naszą cebule wraz z mięsem i warzywami z rosołu dodajemy puszkę pomidorów, możemy podlać trochę rosołem o ile coś zostało i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy oregano, bazylie, sól i pieprz. Musimy uzyskać konsystencje dość rzadką tak aby nasz makaron był miękki.
        Teraz do naczynia żaroodpornego lub innego który możemy wsadzić do piekarnika kładziemy warstwami makaron, farsz, makaron,farsz i tak na przemian dopóki się nie skończy farsz, albo już nie zmieścimy więcej do naszego naczynia. Zalewamy sosem beszamelowym. 
       Ok przepis na sos 50 g masła rozpuszczamy w rondelku ( najlepiej) dodajemy ok 2-3 łyżki mąki i mieszamy dość intensywnie do lekkiego przy rumienienia. Teraz cały czas mieszając dodajemy mleka do momentu aż uzyskamy konsystencje sosu dodajemy sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Zalewamy naszym sosem makaron i posypujemy startym serem najlepszy parmezan ale kto co ma też może być :).
       Do piekarnika na 35-40 min w temp. ok 180 stopni C. Najważniejsze wyjąc i odczekać ok 5-10 min. Kroimy i na stół. A to moja propozycja podania.



Składniki:
Makaron Lasagne
mięsko i warzywa z rosołu
1 cebula
1 puszka pomidorów
trochę bulionu
sól, pieprz
bazylia, oregano
żółty ser

sos:
50g masła
2-3 łyżki mąki
mleko
sól, pieprz
gałka muszkatołow


1 komentarz: