I znów był
weekend i na wielu stołach zagościł rosół :).
Następny pomysł
jak to wykorzystać.
Lasagne
szybko i prosto mięso i wszystkie warzywa mielimy w maszynce do
mielenia. Cebule drobno kroimy i wrzucamy na patelnie trochę oliwy i
na wolnym ogniu ( tzw. szklimy cebulkę ) warto dodać odrobinę
soli. Do garnka wrzucamy naszą cebule wraz z mięsem i warzywami z
rosołu dodajemy puszkę pomidorów, możemy podlać trochę rosołem
o ile coś zostało i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy oregano,
bazylie, sól i pieprz. Musimy uzyskać konsystencje dość
rzadką tak aby nasz makaron był miękki.
Teraz
do naczynia żaroodpornego lub innego który możemy wsadzić do
piekarnika kładziemy warstwami makaron, farsz, makaron,farsz i tak
na przemian dopóki się nie skończy farsz, albo już nie zmieścimy
więcej do naszego naczynia. Zalewamy sosem beszamelowym.
Ok przepis na sos
50 g masła rozpuszczamy w rondelku ( najlepiej) dodajemy ok 2-3
łyżki mąki i mieszamy dość intensywnie do lekkiego przy
rumienienia. Teraz cały czas mieszając dodajemy mleka do momentu aż
uzyskamy konsystencje sosu dodajemy sól, pieprz i świeżo startą
gałkę muszkatołową. Zalewamy naszym sosem makaron i posypujemy
startym serem najlepszy parmezan ale kto co ma też może być :).
Do piekarnika na
35-40 min w temp. ok 180 stopni C. Najważniejsze wyjąc i odczekać
ok 5-10 min. Kroimy i na stół. A to moja propozycja podania.
Składniki:
Makaron Lasagne
mięsko i warzywa z rosołu
1 cebula
1 puszka pomidorów
trochę bulionu
sól, pieprz
bazylia, oregano
żółty ser
sos:
50g masła
2-3 łyżki mąki
mleko
sól, pieprz
gałka muszkatołow
Ta lasagna to mi spać po nocach nie daje ...
OdpowiedzUsuń