Translate

piątek, 20 stycznia 2012

Grillowana Cielęcina z Rukolą


Grillowana Cielęcina z Rukolą.

Czas przygotowania20-25 minut

Pierwsze gotujemy wodę na ryż i zalewamy ok 2 cm nad poziom ryżu.
Cielęcinę kroimy w cienkie plasterki (może być polędwiczka wieprzowa). Szykujemy sobie mieszankę przypraw: sól, czosnek, majeranek, kminek, tymianek, oregano, imbir. Najlepiej utrzeć wszystko razem w moździerzu. Do mięsa dodajemy parę kropel oleju i przyprawy, mieszamy. Smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni grillowej. Dodajemy cienko pokrojone kawałeczki boczku.
Sos to najprostsza sprawa mieszamy majonez, ketchup, słodką paprykę i kieliszek Brandy (tzw. sos Marry Rose wykorzystywany najczęściej do koktajli z krewetek).
Propozycja podania poniżej z rukolą i ryżem.


https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/404871_2374801651385_1618055776_n.jpg

Składniki na 2 osoby

1/3 szklanki ryżu
ok 400-500g cielęciny lub polędwiczki wieprzowej
100g boczku wędzonego
rukola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz