Dziś przepis o
który zawsze jestem pytany, gdy ktoś spróbuje "Moja Salsa".
Jeśli zdarza Wam
się robić rosół z wołowiny to jest jeden ze sposobów jak
wykorzystać mięso i warzywa.
Ja osobiście do
rosołu wykorzystuję : łopatkę, szponder i łatę ta mieszanka
daje znakomity smak.
Mięso z rosołu
i 1- 2 cebule kroimy w małe kostki, smażymy na patelni tak aby
cebula się zeszkliła. Warzywa z rosołu kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy to wszystko do garnka i dolewamy trochę rosołu, gotujemy
na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie siekamy drobno ostrą
paprykę chili najlepsza red habanero (ale bardzo ostra, pamiętajmy
aby z ostrej papryczki wypłukać wszystkie ziarna!), oraz 2- 4
papryki zależy od wielkości czerwoną i zieloną (oczywiście
wycinając z niej białe części) , wrzucamy do garnka dodajemy
puszkę lub dwie pomidorów i gotujemy pod przykryciem na wolnym
ogniu ok 40-45 min.
Na
sam koniec dodajemy 1-2 puszki czerwonej fasoli doprawiamy solą i
pieprzem słodką papryką (ostrą jeśli papryczki było za mało),
jeśli salsa jest za rzadka dodajemy trochę koncentratu. Zasada jak
z bigosem im więcej razy odgrzewane tym lepsze.
Propozycja podania
Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego ( szponder, łata, łopatka)
1-2 puszki czerwonej fasoloi
1-2 puszki pomidorów
warzywa z rosołu ( marchewka, pietruszka, seler)
2-4 papryki czerwona i zielona
1-2 cebule
1 papryczka chili
rosół ( bulion)
sól. pieprz. słodka czerwona papryka
koncentrat pomidorowy( jeśli zajdzie taka konieczność
prosto i pysznie....polecam
OdpowiedzUsuńAle niestety zawsze MAŁO ... pomimo jedzenia przez dwa dni, czuje się niedosyt ...
OdpowiedzUsuń