Translate

piątek, 20 stycznia 2012

Moja Salsa


Dziś przepis o który zawsze jestem pytany, gdy ktoś spróbuje "Moja Salsa".

Jeśli zdarza Wam się robić rosół z wołowiny to jest jeden ze sposobów jak wykorzystać mięso i warzywa.

Ja osobiście do rosołu wykorzystuję : łopatkę, szponder i łatę ta mieszanka daje znakomity smak.

Mięso z rosołu i 1- 2 cebule kroimy w małe kostki, smażymy na patelni tak aby cebula się zeszkliła. Warzywa z rosołu kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy to wszystko do garnka i dolewamy trochę rosołu, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie siekamy drobno ostrą paprykę chili najlepsza red habanero (ale bardzo ostra, pamiętajmy aby z ostrej papryczki wypłukać wszystkie ziarna!), oraz 2- 4 papryki zależy od wielkości czerwoną i zieloną (oczywiście wycinając z niej białe części) , wrzucamy do garnka dodajemy puszkę lub dwie pomidorów i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40-45 min.
Na sam koniec dodajemy 1-2 puszki czerwonej fasoli doprawiamy solą i pieprzem słodką papryką (ostrą jeśli papryczki było za mało), jeśli salsa jest za rzadka dodajemy trochę koncentratu. Zasada jak z bigosem im więcej razy odgrzewane tym lepsze.


Propozycja podania

Składniki:

1/2 kg mięsa wołowego ( szponder, łata, łopatka)
1-2 puszki czerwonej fasoloi
1-2 puszki pomidorów
warzywa z rosołu ( marchewka, pietruszka, seler)
2-4 papryki czerwona i zielona
1-2 cebule
1 papryczka chili
rosół ( bulion)
sól. pieprz. słodka czerwona papryka
koncentrat pomidorowy( jeśli zajdzie taka konieczność


2 komentarze:

  1. prosto i pysznie....polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale niestety zawsze MAŁO ... pomimo jedzenia przez dwa dni, czuje się niedosyt ...

    OdpowiedzUsuń