Translate

czwartek, 19 stycznia 2012

Chińczyk z tego co było w lodówce.

Chińczyk z tego co było w lodówce.

Czas przygotowania ok 25 minut.

OK po kolei co i jak żeby było szybko:

 Wstawiamy wodę czy to w czajniku czy w garnku tam gdzie wam się szybciej zagotuje.
Ryż na dwie porcje ok 1/3 szklanki, wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem ok 2cm nad poziom ryżu trochę soli i zostawiamy pod przykryciem. W zależności od ryżu powinien być dobry w 15-20 minut najdłużej ( golden ok 25 min).
 W między czasie siekamy czosnek, cebule, imbir bardzo drobno. Obieramy warzywa: marchewka, pietruszka i przygotowujemy paprykę wycinając z niej białe części. Z piersi kurczaka odcinamy wszelkie błony, ścięgna ma pozostać czyste mięso, kroimy w kawałki. Co do wielkości to już kwestia gustu.
 Na zimną patelnie, najlepiej Woka wlewamy trochę oleju ( najlepiej olej ryżowy temp. palenia się tego tłuszczu to 180 stopni C, warto mieć w kuchni). Wrzucamy wcześniej posiekany czosnek,cebule i imbir dodajemy dwie łyżki sosu Hoi-Sin ( jeśli nie mamy to łyżkę miodu i łyżeczka sosu sojowego ciemnego).
 Dopiero teraz rozgrzewamy patelnie, gdy składniki trochę się przesmażą dodajemy kurczaka. Mieszamy tak aby sos pokrył wszędzie kurczaka, smażymy na wolnym ogniu. Teraz szybko kroimy warzywa i paprykę ( można to zrobić wcześniej) najlepiej w paski i wrzucamy do Woka. To wszystko smażymy ok. 3-4 min, od czasu do czasu mieszając delikatnie. Dodajemy puszkę pomidorów ( najlepsze pokrojone bez skórki, jeśli tego nie mamy w domu, koncentrat pomidorowy też może być wtedy 2 łyżeczki). Jeszcze tylko przyprawy ostra i słodka papryka, siekamy nać pietruszki wrzucamy do Woka mieszamy i gotowe.
 Do tego można dodać grzybki Mun, ale to wersja okrojona dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.



Składniki dla 2 osób

1 Filet z kurczaka ( Indyk, kaczka...)
1/3 szklanki ryżu
2 papryczki ( czerwona i zielona)
2 marchewki
1 pietruszka
pietruszka nać
sos Hoi- Sin( lub miód i sos sojowy ciemny)
puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
olej ryżowy
słodka i ostra papryka
sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz