Translate

sobota, 21 stycznia 2012

Domowa Pizza

W zasadzie to tylko przepis na ciasto i sos, reszta zależy od Was.


Bierzemy 50 g drożdży, łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki soli. Wszystko do kubka i zalewamy ciepłą wodą do połowy lub może być zimna ale to dla posiadaczy kuchenki mikrofalowej 30-40 sek. w mikrofali i też będzie.
Mieszamy intensywnie tak aby zrobił się jednolity płyn. Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki i zalewamy rozpuszczonymi drożdżami. Teraz najlepiej drewnianą łyżką mieszamy na jednolitą masę, musi odchodzić od brzegów miski jeśli nie dosypujemy troszkę mąki. Przykrywamy i zostawiamy na ok 15-20 min ( musi wyrosnąć, także zostawcie w dość ciepłym miejscu bez przeciągów).

Takie wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i delikatnie zaczynamy mieszać od brzegów do środka, musi pozostać pulchne. Dodajemy oliwę z oliwek i podsypujemy mąką mieszamy w misce dopóki nie zbierzemy całej mąki a ciasto nie zacznie nam się kleić do ręki. Teraz wysypujemy trochę mąki i intensywnie wyrabiamy ciasto od czasu do czasu dodając mąki gdy zacznie nam się kleić do blatu. W ten sposób uzyskamy ten efekt cista na pizze jak w restauracji ciasto to może być przechowywane w lodówce do 48 godzin oraz w zamrażalce do 14 dni. 

Sos najprościej i najszybciej przecier pomidorowy lub koncentrat dodajemy oregano i bazylię, mieszamy. Sos gotowy, takim sosem smarujemy ciasto. Teraz dodatki kto co lubi "nie dodajemy sera" do piekarnika rozgrzanego między 180 -200 stopni C. na ok 12-15 minut ( wszystko zależy ile dodatków dodaliśmy do pizzy). Wyciągamy i dopiero teraz dodajemy ser,  ponownie do piekarnika do momentu aż nasz ser się rozpuści.

SMACZNEGO!!!


 




Składniki na ciasto:

50g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
woda
mąka
oliwa z oliwek

2 komentarze:

  1. Stałam się nałogowcem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurde, na nic dziś nie miałam ochoty ale Piotrkową pizzę tobym zjadła. szkoda ,że już pojechaliście :-)

    OdpowiedzUsuń