Translate

sobota, 15 lutego 2014

Rybka w cieście piwnym





Dawno nie było ryby na moim talerzu. A więc szybki przepis na smaczną rybkę.


Tu akurat Sola na początek ciasto. Na 4 porcje tej rybki ok 60-70 g masła, ok 150 g mąki, 150-200 ml piwa (jasnego). Roztapiamy masło wrzucamy do mąki i mieszając dodajemy piwa musimy uzyskać konsystencje gęstszego ciasta na naleśniki. Dodajemy sól i pieprz. W takim cieście zanurzamy naszą rybkę i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Do tego polecam frytki ale w całkowicie inny sposób przygotowane. Sposób przyrządzenia znam od mojego kolegi kucharza Philipa z Francji. Młode ziemniaczki, już tęsknie za nimi. Gotujemy w mundurkach przez ok 15 min wyjmujemy kroimy frytki skrapiamy delikatnie oliwą lub innym olejem ( polecam ryżowy) i na patelnię albo do piekarnika aż się zarumienią. Smacznego

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ok ale dziś kurczak i rosół :), jak będę robił rybkę to dam znać.

      Usuń
  2. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    OdpowiedzUsuń