Translate

sobota, 4 lutego 2012

Indyk na 5 gwiazdek



Ok teraz coś na romantyczną kolacje.

Pierwsze obieramy 3 duże ziemniaki i 2 duże marchewki, kroimy je tak aby uzyskać po sześć prostokątnych brył. Gotujemy na parze ok 18-22 min. zależy od wielkości, ziemniaki muszą być miękkie. Na rozgrzanej  grilowej patelni kładziemy dwa kawałki indyka, smażymy go na jednej stronie jak zobaczymy że mięso do połowy naszego fileta jest już ścięte obracamy na drugą i smażymy do momentu aż nie będziemy pewni że mięso się usmażyło. W tym samym czasie gdzie smażymy indyka, na drugiej patelni rozpuszczamy troszkę masła i lekko opiekamy nasze ziemniaczki i marchewkę. Wykładamy na talerz ziemniaki i marchewkę tworząc jedną bryłę, posypujemy rukolą ( lub mieszanka sałat ) kładziemy indyka i na sam wierzch trochę żurawiny lub borówek. Do tego polecam białe wytrawne wino "Riddle Creek" cena ok 21zł za butelkę, podawać mocno schłodzone.





Skład
3 duże ziemniaki
2 duże marchewki
2 porcje fileta z indyka ( kurczaka)
rukola ( mix sałat)
żurawina lub borówka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz