Translate

czwartek, 21 lutego 2013

Zupa cebulowa


 
 
Skład:
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 l bulionu
  • 1/2 kostki masła 
  • 250ml wina czerownego wytrawneg
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 30% ( opcjonalnie)
  • sól i pieprz


Na początek kroimy drobno cebule ( najlepiej w kotke), wrzucamy do garnka wraz z masłem i smażymy do momentu gdy nasza cebula zacznie się mocno rumienić dodajemy sól i pieprz. Zalewamy całość winem chwile zostawiamy ( ale nie mozemy doprowadzić zupy do wrzenia, dodajemy bulion i zupa gotowa. Opcjonalnie żeby złagodzić trochę nasza zupę można dodać roszkę śmietany 30 %.  SMACZNEGO !!!

Najlepiej podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz