Składniki dla 4 os.
- 4 piersi kacze
- 1/2 kg gruszek
- 1/2 kg selera
- 2 pory
- 6 marchewek
- masło
- śnietana 30%
- sól
- pieprz ( ziarna)
Pyszna kaczka z purre z selera i gruszki do tego por i marcheweczka.
Pierwsze musimy przygotować nasze puree, na początek gotujemy wywar warzywny ( może być rosół na kurczaku, wołowinie, czy też na nóżce z kaczki jeśli kupimy w całości naszą kaczke), do garnka wrzucamy obranego i pokrojonego w kostkę selera dodajemy 1/4 kostki masła i lekko smażymy dodajemy gruszkę również pokrojoną w kostkę i mieszając podsmażamy w garnku. W momencie gdy gruszka puści już sporą część soków dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu ok 20-25 min. W tym czasie wstawiamy garnek z wodą na nasze warzywka, oraz naszą kaczuszke a raczej piersi kacze na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie grilową i smażymy od strony skóry ok 7-8 minut, póżniej 2-3 minuty na drugiej stronie i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 15 minut. W tym czasie wrzucamy marchewke a po ok 5 minutach pora do garnka z wodą. Teraz kończymy nasze purre dodajemy ok 200ml śmietany solimy, pieprzymy i używając blendera miksujemy. Marchewkę i pora wyciągamy z garnka i wrzucamy do zimnej wody, na patelni rostapiamy masło i wrzucamy marchew i pora lekko blanszujemy i gotowe. Sposób podania powyżej SMACZNEGO!!!!!!!!!!!
Można dodać sos pieprzowy
Skład:
- śmietana 30% gęsta
- 1/2 koski masła
- pieprz kolorowy
- brandy
- cebula
Na patelnię wrzucamy pieprz kolorowy całe ziarna rozgrzewamy patelnię, w tym czasie kroimy w koseczkę naszą cebulę wrzucamy 1/2 kostki masła na patelnię i cebule. Gdy masło się rostopi dodajemy ok 40-50 ml Brandy wypalamy alkochol i dodajemy śmietane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
tu komciuję, bo chyba nie jadłam jeszcze nigdy kaczki w Twoim wykonaniu.
OdpowiedzUsuńa namiary na mnie znasz :)