Translate

środa, 20 lutego 2013

Kaczka

 


Składniki dla 4 os.
  • 4 piersi kacze
  • 1/2 kg gruszek
  • 1/2 kg selera
  • 2 pory
  • 6 marchewek
  • masło
  • śnietana 30%
  • sól
  • pieprz ( ziarna)

Pyszna kaczka z purre z selera i gruszki do tego por i marcheweczka.
Pierwsze musimy przygotować nasze puree, na początek gotujemy wywar warzywny ( może być rosół na kurczaku, wołowinie, czy też na nóżce z kaczki jeśli kupimy w całości naszą kaczke), do garnka wrzucamy obranego i pokrojonego w kostkę selera dodajemy 1/4 kostki masła i lekko smażymy dodajemy gruszkę również pokrojoną w kostkę i mieszając podsmażamy w garnku. W momencie gdy gruszka puści już sporą część soków dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu ok 20-25 min. W tym czasie wstawiamy garnek z wodą na nasze warzywka, oraz naszą kaczuszke a raczej piersi kacze na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie grilową i smażymy od strony skóry ok 7-8 minut, póżniej 2-3 minuty na drugiej stronie i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 15 minut. W tym czasie wrzucamy marchewke a po ok 5 minutach pora do garnka z wodą. Teraz kończymy nasze purre dodajemy ok 200ml śmietany solimy, pieprzymy i używając blendera miksujemy. Marchewkę i pora wyciągamy z garnka i wrzucamy do zimnej wody, na patelni rostapiamy masło i wrzucamy marchew i pora lekko blanszujemy i gotowe. Sposób podania powyżej SMACZNEGO!!!!!!!!!!!

Można dodać sos pieprzowy
Skład:
  • śmietana 30% gęsta 
  • 1/2 koski masła
  • pieprz kolorowy 
  • brandy
  • cebula
 Sposób przygotowania :

Na patelnię wrzucamy pieprz kolorowy całe ziarna rozgrzewamy patelnię, w tym czasie kroimy w koseczkę naszą cebulę wrzucamy 1/2 kostki masła na patelnię i cebule. Gdy masło się rostopi dodajemy ok 40-50 ml Brandy wypalamy alkochol i dodajemy śmietane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. tu komciuję, bo chyba nie jadłam jeszcze nigdy kaczki w Twoim wykonaniu.
    a namiary na mnie znasz :)

    OdpowiedzUsuń