Ostatnio dość często robiony przez moją osobę. Najczęściej jednak gdy jest ciepło i na zewnątrz pali się grill.
Najpierw jednak marynata.
MARYNATA:na ok 1 kg mięsa
1 kg karczku
4-5 ząbków czosnku
1 mała cebula
kieliszek wiśniówki
musztarda
Przygotowanie bardzo proste mięso kroimy w odpowiadającą nam grubość ( im grubsze tym dłużej w marynacie) czosnku nawet nie obieramy tylko rozgniatamy nożem i wrzucamy do miski z mięsem, obraną cebule kroimy w plastry. Kieliszek wiśniówki i ok pół słoiczka musztardy ( najlepiej jakaś ostra lub z dużymi kawałkami gorczycy) wszystko razem dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na 24h, ale jeśli zaskoczą nas goście wystarczy najpierw zrobić marynatę i później brać się za rozpalanie grilla.
Ostatnio jednak za oknem troszkę za zimno więc na patelni grillowej szybkie smażenie, a że moja ukochana miała ochotę na cieciorkę która idealnie komponuję się ze smakiem karczku, talerz wyglądał bardziej w tym stylu :
Do tego dekoracja w postaci szybkiej sałatki z kapusty pekińskiej, pomidora i avocado, delikatnie posypana czerwoną słodką papryczką.
Sposobów jest klika na przygotowanie cieciorki obiecuję że opiszę wszystkie, tu akurat moczyła się przez ok 4h w wodzie po czym później gotowana przez 10 min w gorącej wodzie z dodatkiem masła.
bardzo ciekawi mnie ten karczek szczególnie,że jest z cieciorką :)
OdpowiedzUsuń