Translate

niedziela, 26 stycznia 2014

Fundament kuchni- czyli dbamy o nasz sprzęt

Dziś bez przepisów, ale za to wskazówki.

                Najlepsze garnki w jakich gotowałem to "le creuset". Cała kuchnia była obstawiona tymi garnkami ciężkie żeliwne, wręcz niezniszczalne. Niestety drogie ale jeśli ktoś myśli wydać sporo pieniędzy na garnki to jak najbardziej polecam wydatek duży, jednorazowy ale te garnki wytrzymają wszystko co robimy w naszej kuchni. I bez problemu przekażemy je w spadku :).....  . Jeśli nie mamy tak zasobnego portfela wybierajmy garnki z podwójnym dnem o grubych ściankach aby się nie odkształcały, w dość przystępnej cenie znajdziemy garnki naszych rodzimych producentów.



Zdjęcie pobrane z witryny: superbizdishwasherwallpaper.blogspot.com

Zdjęcie pobrane z witryny: www.elopol.pl 


Każdy z Nas ma w swojej kuchni patelnię teflonową, posłuży nam bardzo długo ale musimy o nią dbać. A mianowicie nie używać ostrych narzędzi przy smażeniu takich jak nóż, widelec czy też inne metalowe przybory kuchenne. Wybieramy drewniane bądź silikonowe narzędzie kuchenne. Czekamy aż patelnia wystygnie przed umyciem oraz wycieramy ją do sucha. Woda najbardziej niszczy nasz teflon którym jest pokryta nasza patelnia. Nie stosujemy ostrych gąbek czy innych skrobaków, najlepsza jest szmatka z płynem. Gdy już nasza patelnia jest sucha, wylewamy kilka kropel oleju i za pomocą papierowego ręcznika kuchennego natłuszczamy naszą patelnię. W ten sposób zwiększymy jej żywotność oraz nie będziemy się denerwować że jednak coś przywiera do naszej patelni.


Zdjęcie pobrane z witryny: www.frankherbert.pl 

Zdjęcie pobrane z witryny: sklep.elhurtagd.pl



Noże czyli to co każdy kucharz posiada w nieograniczonej ilości. Dobór noża nie jest prosty każdy ma swoje przyzwyczajenie co do krojenia. Także duży wpływ na to czy nóż nam odpowiada wcale nie jest jego ostrość lecz kształt, waga, długość z czego wykonana jest rączka. Najbardziej popularne noże wśród kucharzy, to noże firmy Global. Są świetne pod względem stali i zachowywania ostrości. Lecz dla mnie osobiście nie sprawdzają się w restauracyjnej kuchni gdzie jest naprawdę dużo krojenia. siekania wykrajania itd. Po około 4-5 godzinach dostawałem odcisków i odparzeń. Za to Japońskie noże z bambusową rączką firmy Wasabi przypadły mi do gustu bardzo ostre i wytrzymałe mogę nimi kroić godzinami. Także nie sugerujmy się tym że ktoś Nam polecił nóż czy też noże. Musimy niestety wypróbować wiele rodzai aby w końcu mieć nóż pod swoją rękę :). Dlatego mam tyle w swojej kolekcji :).


Zdjęcie pobrane z witryny: www.hoteliermiddleeast.com
www.bargainshare.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz