Translate

niedziela, 15 września 2013

Risotto ze szpinakiem

                               Jeśli lubicie szpinak a znudził się wam już w postaci sosu z czosnkiem i kurczakiem do makaronów czy do naleśników to polecam coś z ryżem. Do przygotowania potrzebujemy ok 350g ryżu arborio warunek konieczny. Na początek siekamy drobno w kosteczkę cebule wrzucamy na patelnię dodajemy ok 80g masła delikatnie przesmażamy dodajemy nasz ryż i smażymy na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Dodajemy 150 ml białego wina wytrawnego ( nie możemy doprowadzić do wrzenia) następnie zalewamy ok 250 ml bulionu i tak na wolnym ogniu pozostawiamy do momentu gdy ryż wciągnie bulion. Wrzucamy ok 500g świeżego szpinaku i delikatnie przesmażamy podlewamy delikatnie bulionem tak aby nic nam nie przywierało do patelni a następnie dodajemy 250g serka mascarpone, mieszamy  i nasze danie gotowe. Można to danie również urozmaicić dodając kurczaka w trakcie przesmażania cebulki.

350g ryżu arborio 
80g masła 
1 cebula
500g szpinaku 
250g serka mascarpnoe 
150 ml wina ( białe wytrawne)
450-500ml bulionu






Kofty indyjskie








             Przepyszne kuleczki ziemniaczano- serowe mogą urozmaicić nasz stół.
Na początek gotujemy ziemniaki ok 0,5 kg, po ugotowaniu rozgniatamy dodajemy 250g sera białego jedno  jajko przyprawiamy solą, pieprzem i curry ( najlepiej garam masalą lub innymi gotowymi, ale nie curry z torebki Kamisa lub innego producenta). Wszystko razem mieszamy i formujemy w kuleczki.


Następnie panierujemy, czyli najpierw w jajku później w bułce tartej i płatkach kukurydzianych. Smażymy na głębokim oleju do przyrumienienia. Można podawać same lub z wszelkimi sosami curry. Na przykład garam masala z kurczakiem, na zimną patelnię wrzucamy drobno posiekany czosnek i imbir trochę oleju. Gdy nasza patelnia będzie już gorąca a czosnek i imbir przesmażony delikatnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka gdy nasz kurczak jest już biały wrzucamy paprykę najlepiej czerwoną i zieloną dla lepszych efektów wizualnych przyprawiamy solą i garam masalą wrzucamy drobno posiekaną kolendrę zalewamy jogurtem i nasz sos gotowy. Polecam do tego odrobinę soi wtedy na pewno nikt nie opuści naszego stołu głodny.




Kofty:
0,5 kg ziemniaków
250g sera białego
2 jajka 
bułka tarta
płatki kukurydziane
sól 
curry 

Sos:
2 piersi z kurczaka 
czosnek 
imbir
papryka ( czerwona, zielona)
kolendra
garam masala 
sól

Zupa Dyniowa

                     Szybkimi krokami zbliża się jesień a więc czas na dynię.
Jednym z sposobów wykorzystania dyni jest zrobienie z niej zupki. Kroimy dynię w kostkę i przesmażamy delikatnie na maśle z odrobiną imbiru i czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przesmażoną dynię wrzucamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy ok 30-45 minut w zależności w jak grubą kostkę pokroimy dynię. Dla lepszego smaku dodajemy małą marchewkę i pietruszkę, na sam koniec dodajemy śmietanę lub jogurt. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera i nasza zupa krem z dyni gotowa. Osobiście polecam z soczewicą.


ok 500g dyni
1 marchewka
1 pietruszka
80g masła 
2 ząbki czosnku
10g imbiru
sól 
pieprz
100ml śmietany lub jogurtu

Moskole

Witam

                     Po długiej przerwie prosty przepis na "Moskole" placki, które do tej pory możemy spotkać w niektórych knajpach w górach, przyniesiony do Nas prze Radzieckich żołnierzy. Prosty pomysł na obiad.
                     Do przygotowania samych placków potrzebujemy ziemniaki, mąkę, maślankę lub kefir.
Gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu rozgniatamy dodajemy szklankę kefiru lub maślanki, szklankę mąki pszennej. Wszystko razem mieszamy powinno nam wyjść delikatne ciasto gdy jest zbyt lejące dodajemy mąki lub gdy za twarde kefir lub maślankę. Formujemy z tego ciasta placuszki wielkość wedle uznania. Po uformowaniu lekko podsypujemy mąką i pieczemy na wolnym ogniu bez dodatku tłuszczów do zarumienienia w domu najlepiej do tego wykorzystać patelnię teflonową ( choć jeśli ktoś ma piec kaflowy to najlepsze wychodzą na płycie). Podajemy je z masełkiem czosnkowym lub gulaszem, pasują do wszystkiego. Ja osobiście uwielbiam do nich gulasz i mizerie jak na zdjęciach poniżej. Mam nadzieję że skusicie się wypróbować ten przepis i Moskole zagoszczą na waszych stołach. Smacznego


1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka kefiru lub maślanki