Translate

niedziela, 15 września 2013

Risotto ze szpinakiem

                               Jeśli lubicie szpinak a znudził się wam już w postaci sosu z czosnkiem i kurczakiem do makaronów czy do naleśników to polecam coś z ryżem. Do przygotowania potrzebujemy ok 350g ryżu arborio warunek konieczny. Na początek siekamy drobno w kosteczkę cebule wrzucamy na patelnię dodajemy ok 80g masła delikatnie przesmażamy dodajemy nasz ryż i smażymy na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Dodajemy 150 ml białego wina wytrawnego ( nie możemy doprowadzić do wrzenia) następnie zalewamy ok 250 ml bulionu i tak na wolnym ogniu pozostawiamy do momentu gdy ryż wciągnie bulion. Wrzucamy ok 500g świeżego szpinaku i delikatnie przesmażamy podlewamy delikatnie bulionem tak aby nic nam nie przywierało do patelni a następnie dodajemy 250g serka mascarpone, mieszamy  i nasze danie gotowe. Można to danie również urozmaicić dodając kurczaka w trakcie przesmażania cebulki.

350g ryżu arborio 
80g masła 
1 cebula
500g szpinaku 
250g serka mascarpnoe 
150 ml wina ( białe wytrawne)
450-500ml bulionu






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz