Translate

niedziela, 15 września 2013

Moskole

Witam

                     Po długiej przerwie prosty przepis na "Moskole" placki, które do tej pory możemy spotkać w niektórych knajpach w górach, przyniesiony do Nas prze Radzieckich żołnierzy. Prosty pomysł na obiad.
                     Do przygotowania samych placków potrzebujemy ziemniaki, mąkę, maślankę lub kefir.
Gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu rozgniatamy dodajemy szklankę kefiru lub maślanki, szklankę mąki pszennej. Wszystko razem mieszamy powinno nam wyjść delikatne ciasto gdy jest zbyt lejące dodajemy mąki lub gdy za twarde kefir lub maślankę. Formujemy z tego ciasta placuszki wielkość wedle uznania. Po uformowaniu lekko podsypujemy mąką i pieczemy na wolnym ogniu bez dodatku tłuszczów do zarumienienia w domu najlepiej do tego wykorzystać patelnię teflonową ( choć jeśli ktoś ma piec kaflowy to najlepsze wychodzą na płycie). Podajemy je z masełkiem czosnkowym lub gulaszem, pasują do wszystkiego. Ja osobiście uwielbiam do nich gulasz i mizerie jak na zdjęciach poniżej. Mam nadzieję że skusicie się wypróbować ten przepis i Moskole zagoszczą na waszych stołach. Smacznego


1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka kefiru lub maślanki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz