Translate

niedziela, 15 września 2013

Zupa Dyniowa

                     Szybkimi krokami zbliża się jesień a więc czas na dynię.
Jednym z sposobów wykorzystania dyni jest zrobienie z niej zupki. Kroimy dynię w kostkę i przesmażamy delikatnie na maśle z odrobiną imbiru i czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przesmażoną dynię wrzucamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy ok 30-45 minut w zależności w jak grubą kostkę pokroimy dynię. Dla lepszego smaku dodajemy małą marchewkę i pietruszkę, na sam koniec dodajemy śmietanę lub jogurt. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera i nasza zupa krem z dyni gotowa. Osobiście polecam z soczewicą.


ok 500g dyni
1 marchewka
1 pietruszka
80g masła 
2 ząbki czosnku
10g imbiru
sól 
pieprz
100ml śmietany lub jogurtu

1 komentarz: