Porcja na 6 osób. Musimy bardzo dobrze ubić żółtka z cukrem i wanilią ( lub cukrem wnilinowym), do tego potrzebny będzie mikser przez ok 7-9 minut. Następnie dodajemy serki Mascarpone i bardzo delikatnie łączymy ubite żółtka wraz z Mascarpone dla nadania puszystośći dodajemy bitej śmietany i delikanie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do pucharków wrzucamy biszkopty polewamy bardzo mocną kawą z amaretto ( kwestia gustu czy mają być miekkie czy twarde) dlatego co do ilości kawy na biszkopty się nie wypowiem, ja osobiście preferuje polewanie niż moczenie w kawie. Teraz warstwa kremu znów biszkopty polewamy kawą i krem na wierzch. Teraz wystarczy na ok 2-3h do lodówki. Sposób podania zależy od gustu można posypać kawą lub kakao, udekorować bitą śmietaną lub truskawkami i liśćmi mięty lub wszystko naraz. Smacznego!!!
Tiramisu |
8 żółtek
8 łyżeczek cukru
pałka wanili ( lub cukier wanilinowy)
3 serki mascarpone (250g)
opakowanie biszkoptów
bita śmietana
mocna kawa
amaretto
Najlepsze jakie jadłam .
OdpowiedzUsuńPróbowałam :) Pychota!!!!!
OdpowiedzUsuńTo Piotrkowe Tiramisiu jest mega ;D Nie obraziłabym się gdyby przy następnej wizycie sie pojawiło ;D
OdpowiedzUsuńkocham tiramisu i na pewno zrobię według Twojego pomysłu,myślę,że już jutro :)
OdpowiedzUsuńprzepis nie jest mój, tylko Włocha Antonio Marcini tajniki włoskiej kuchni zawdzięczam jemu :)
Usuń