Translate

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tiramisu

        Tiramisu bardzo popularny deser. Znam kilka przepisów ale sekret jak zrobić porządnie Tiramisu mam od znajomego Włocha z kórym miałem okazje pracować.
         Porcja na 6 osób. Musimy bardzo dobrze ubić żółtka z cukrem i wanilią ( lub cukrem wnilinowym), do tego potrzebny będzie mikser przez ok 7-9 minut. Następnie dodajemy serki Mascarpone i bardzo delikatnie łączymy ubite żółtka wraz z Mascarpone dla nadania puszystośći dodajemy bitej śmietany i delikanie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do pucharków wrzucamy biszkopty polewamy bardzo mocną kawą z amaretto ( kwestia gustu czy mają być miekkie czy twarde) dlatego co do ilości kawy na biszkopty się nie wypowiem, ja osobiście preferuje polewanie niż moczenie w kawie. Teraz warstwa kremu znów biszkopty polewamy kawą i krem na wierzch. Teraz wystarczy na ok 2-3h do lodówki. Sposób podania zależy od gustu można posypać kawą lub kakao, udekorować bitą śmietaną lub truskawkami i liśćmi mięty lub wszystko naraz. Smacznego!!!


Tiramisu
8 żółtek
8 łyżeczek cukru
pałka wanili ( lub cukier wanilinowy)
3 serki mascarpone (250g)
opakowanie biszkoptów
bita śmietana
mocna kawa
amaretto
                       

5 komentarzy:

  1. To Piotrkowe Tiramisiu jest mega ;D Nie obraziłabym się gdyby przy następnej wizycie sie pojawiło ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham tiramisu i na pewno zrobię według Twojego pomysłu,myślę,że już jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis nie jest mój, tylko Włocha Antonio Marcini tajniki włoskiej kuchni zawdzięczam jemu :)

      Usuń