Translate

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Dorsz w porańczach z kalafiorem

Na upalne dni rybka z pomarańczą.
Prosty sposób przygotowania przekładamy dorsza plastrami pomarańczy filet powinien być delikatnie większy od naszych plastrów pomarańczy. Na folię aluminiową kładziemy plaster pomarańczy, kawałek ryby solimy pieprzymy dajemy znów pomarańczę, Rybę solimy pieprzymy dodajemy świeżą bazylię przykrywamy plastrem pomarańczy i zawijamy w folię gotujemy na parze ok 8-10 minut. W tym samym czasie wrzucamy kalafiora ten sam czas gotowania co ryby, także mamy zgranie w czasie. Sos pomarańczowy 4 żółtka ucieramy z sokiem z pomarańczy dodajemy szczyptę soli, rozpuszczamy masło ( 1/2 kostki). Ciepłe masło dodajemy do żółtek i mieszamy do uzyskania dość gęstej konsystencij. Można to robić na parze możemy wykorzystać gotującego się kalafiora lub Rybę. Smacznego 


Składniki dla 4 osób
1 kg dorsza
1 pomarańcza
kalafior
bazylia
1/2 kostki masła
4 zółtka
sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz