Translate

wtorek, 5 marca 2013

kurczak w sosie ostrygowym z makaronem ryżowym i warzywami

 


skład:dla 4 os
  • 2 filety z kurczaka
  • 400g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • papryka ( najlepiej po kawałku z każdego koloru)
  • czosnek
  • imbir
  • sos ostrygowy
  • miód
  • cytryna
  • jajko
  • olej ryżowy
Na patelnie ( wok) wrzucamy  posiekane 4 ząbki czosnku oraz kawałek imbiru, dodajemy ok 30-40 ml oleju ryżowego łyżkę miodu i dopiero teraz odpalamy nasz palnik czy też płyte. Gdy nasz miód się roztopi dodajemy sos ostrygowy i wbijamy jajko, teraz musimy to dobrze wymieszać. Wrzucamy pokrojonego kurczaka w paski i smażymy na dużym ogniu przez ok 3-4 min. W tym czasie zalewamy nasz makaron wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok 5-8 minut w zależności od grubości naszego makaronu. Dodajemy warzywa marchewka, seler papryka na końcu doprawiamy solą i ostrą papryką, pare kropel soku z cytryny. Makaron wyciągamy z wody i wrzucamy do woka smażymy na wolnym ogniu ok 2-3 min. Danie gotowe

kilka zdjęć z przygotowań:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz