Translate

niedziela, 15 września 2013

Kofty indyjskie








             Przepyszne kuleczki ziemniaczano- serowe mogą urozmaicić nasz stół.
Na początek gotujemy ziemniaki ok 0,5 kg, po ugotowaniu rozgniatamy dodajemy 250g sera białego jedno  jajko przyprawiamy solą, pieprzem i curry ( najlepiej garam masalą lub innymi gotowymi, ale nie curry z torebki Kamisa lub innego producenta). Wszystko razem mieszamy i formujemy w kuleczki.


Następnie panierujemy, czyli najpierw w jajku później w bułce tartej i płatkach kukurydzianych. Smażymy na głębokim oleju do przyrumienienia. Można podawać same lub z wszelkimi sosami curry. Na przykład garam masala z kurczakiem, na zimną patelnię wrzucamy drobno posiekany czosnek i imbir trochę oleju. Gdy nasza patelnia będzie już gorąca a czosnek i imbir przesmażony delikatnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka gdy nasz kurczak jest już biały wrzucamy paprykę najlepiej czerwoną i zieloną dla lepszych efektów wizualnych przyprawiamy solą i garam masalą wrzucamy drobno posiekaną kolendrę zalewamy jogurtem i nasz sos gotowy. Polecam do tego odrobinę soi wtedy na pewno nikt nie opuści naszego stołu głodny.




Kofty:
0,5 kg ziemniaków
250g sera białego
2 jajka 
bułka tarta
płatki kukurydziane
sól 
curry 

Sos:
2 piersi z kurczaka 
czosnek 
imbir
papryka ( czerwona, zielona)
kolendra
garam masala 
sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz