Zwykły mielony jak często zdarza nam się go jeść taki nasz polski hamburger.
Oto moje propozycje jak można go podać. Zawsze coś innego na talerzu.
GruyèreGruyère
Mielony w formie krokiecików
ziemniaki na parze
mix sałat
sos pomidorowy
żółty ser( na zdjęciu Gruere)
Mielony tylko mniejszy
trochę sałaty
ogórek kiszony
z puree ziemniaczanym
Translate
sobota, 21 stycznia 2012
Domowa Pizza
W zasadzie to tylko przepis na ciasto i sos, reszta zależy od Was.
Bierzemy 50 g drożdży, łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki soli. Wszystko do kubka i zalewamy ciepłą wodą do połowy lub może być zimna ale to dla posiadaczy kuchenki mikrofalowej 30-40 sek. w mikrofali i też będzie.
Mieszamy intensywnie tak aby zrobił się jednolity płyn. Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki i zalewamy rozpuszczonymi drożdżami. Teraz najlepiej drewnianą łyżką mieszamy na jednolitą masę, musi odchodzić od brzegów miski jeśli nie dosypujemy troszkę mąki. Przykrywamy i zostawiamy na ok 15-20 min ( musi wyrosnąć, także zostawcie w dość ciepłym miejscu bez przeciągów).
Takie wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i delikatnie zaczynamy mieszać od brzegów do środka, musi pozostać pulchne. Dodajemy oliwę z oliwek i podsypujemy mąką mieszamy w misce dopóki nie zbierzemy całej mąki a ciasto nie zacznie nam się kleić do ręki. Teraz wysypujemy trochę mąki i intensywnie wyrabiamy ciasto od czasu do czasu dodając mąki gdy zacznie nam się kleić do blatu. W ten sposób uzyskamy ten efekt cista na pizze jak w restauracji ciasto to może być przechowywane w lodówce do 48 godzin oraz w zamrażalce do 14 dni.
Sos najprościej i najszybciej przecier pomidorowy lub koncentrat dodajemy oregano i bazylię, mieszamy. Sos gotowy, takim sosem smarujemy ciasto. Teraz dodatki kto co lubi "nie dodajemy sera" do piekarnika rozgrzanego między 180 -200 stopni C. na ok 12-15 minut ( wszystko zależy ile dodatków dodaliśmy do pizzy). Wyciągamy i dopiero teraz dodajemy ser, ponownie do piekarnika do momentu aż nasz ser się rozpuści.
SMACZNEGO!!!
Składniki na ciasto:
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
woda
mąka
oliwa z oliwek
Bierzemy 50 g drożdży, łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki soli. Wszystko do kubka i zalewamy ciepłą wodą do połowy lub może być zimna ale to dla posiadaczy kuchenki mikrofalowej 30-40 sek. w mikrofali i też będzie.
Mieszamy intensywnie tak aby zrobił się jednolity płyn. Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki i zalewamy rozpuszczonymi drożdżami. Teraz najlepiej drewnianą łyżką mieszamy na jednolitą masę, musi odchodzić od brzegów miski jeśli nie dosypujemy troszkę mąki. Przykrywamy i zostawiamy na ok 15-20 min ( musi wyrosnąć, także zostawcie w dość ciepłym miejscu bez przeciągów).
Takie wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i delikatnie zaczynamy mieszać od brzegów do środka, musi pozostać pulchne. Dodajemy oliwę z oliwek i podsypujemy mąką mieszamy w misce dopóki nie zbierzemy całej mąki a ciasto nie zacznie nam się kleić do ręki. Teraz wysypujemy trochę mąki i intensywnie wyrabiamy ciasto od czasu do czasu dodając mąki gdy zacznie nam się kleić do blatu. W ten sposób uzyskamy ten efekt cista na pizze jak w restauracji ciasto to może być przechowywane w lodówce do 48 godzin oraz w zamrażalce do 14 dni.
Sos najprościej i najszybciej przecier pomidorowy lub koncentrat dodajemy oregano i bazylię, mieszamy. Sos gotowy, takim sosem smarujemy ciasto. Teraz dodatki kto co lubi "nie dodajemy sera" do piekarnika rozgrzanego między 180 -200 stopni C. na ok 12-15 minut ( wszystko zależy ile dodatków dodaliśmy do pizzy). Wyciągamy i dopiero teraz dodajemy ser, ponownie do piekarnika do momentu aż nasz ser się rozpuści.
SMACZNEGO!!!
Składniki na ciasto:
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
woda
mąka
oliwa z oliwek
piątek, 20 stycznia 2012
Grillowana Cielęcina z Rukolą
Grillowana
Cielęcina z Rukolą.
Czas
przygotowania20-25 minut
Pierwsze gotujemy
wodę na ryż i zalewamy ok 2 cm nad poziom ryżu.
Cielęcinę kroimy
w cienkie plasterki (może być polędwiczka wieprzowa). Szykujemy
sobie mieszankę przypraw: sól, czosnek, majeranek, kminek,
tymianek, oregano, imbir. Najlepiej utrzeć wszystko razem w
moździerzu. Do mięsa dodajemy parę kropel oleju i przyprawy,
mieszamy. Smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni grillowej.
Dodajemy cienko pokrojone kawałeczki boczku.
Sos to
najprostsza sprawa mieszamy majonez, ketchup, słodką paprykę i
kieliszek Brandy (tzw. sos Marry Rose wykorzystywany najczęściej do
koktajli z krewetek).
Propozycja
podania poniżej z rukolą i ryżem.
Składniki na 2 osoby
1/3 szklanki ryżu
ok 400-500g cielęciny lub polędwiczki wieprzowej
100g boczku wędzonego
rukola
Moja Salsa
Dziś przepis o
który zawsze jestem pytany, gdy ktoś spróbuje "Moja Salsa".
Jeśli zdarza Wam
się robić rosół z wołowiny to jest jeden ze sposobów jak
wykorzystać mięso i warzywa.
Ja osobiście do
rosołu wykorzystuję : łopatkę, szponder i łatę ta mieszanka
daje znakomity smak.
Mięso z rosołu
i 1- 2 cebule kroimy w małe kostki, smażymy na patelni tak aby
cebula się zeszkliła. Warzywa z rosołu kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy to wszystko do garnka i dolewamy trochę rosołu, gotujemy
na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie siekamy drobno ostrą
paprykę chili najlepsza red habanero (ale bardzo ostra, pamiętajmy
aby z ostrej papryczki wypłukać wszystkie ziarna!), oraz 2- 4
papryki zależy od wielkości czerwoną i zieloną (oczywiście
wycinając z niej białe części) , wrzucamy do garnka dodajemy
puszkę lub dwie pomidorów i gotujemy pod przykryciem na wolnym
ogniu ok 40-45 min.
Na
sam koniec dodajemy 1-2 puszki czerwonej fasoli doprawiamy solą i
pieprzem słodką papryką (ostrą jeśli papryczki było za mało),
jeśli salsa jest za rzadka dodajemy trochę koncentratu. Zasada jak
z bigosem im więcej razy odgrzewane tym lepsze.
Propozycja podania
Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego ( szponder, łata, łopatka)
1-2 puszki czerwonej fasoloi
1-2 puszki pomidorów
warzywa z rosołu ( marchewka, pietruszka, seler)
2-4 papryki czerwona i zielona
1-2 cebule
1 papryczka chili
rosół ( bulion)
sól. pieprz. słodka czerwona papryka
koncentrat pomidorowy( jeśli zajdzie taka konieczność
czwartek, 19 stycznia 2012
Chińczyk z tego co było w lodówce.
Chińczyk z tego co było w lodówce.
Czas przygotowania ok 25 minut.
OK po kolei co i jak żeby było szybko:
Wstawiamy wodę czy to w czajniku czy w garnku tam gdzie wam się szybciej zagotuje.
Ryż na dwie porcje ok 1/3 szklanki, wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem ok 2cm nad poziom ryżu trochę soli i zostawiamy pod przykryciem. W zależności od ryżu powinien być dobry w 15-20 minut najdłużej ( golden ok 25 min).
W między czasie siekamy czosnek, cebule, imbir bardzo drobno. Obieramy warzywa: marchewka, pietruszka i przygotowujemy paprykę wycinając z niej białe części. Z piersi kurczaka odcinamy wszelkie błony, ścięgna ma pozostać czyste mięso, kroimy w kawałki. Co do wielkości to już kwestia gustu.
Na zimną patelnie, najlepiej Woka wlewamy trochę oleju ( najlepiej olej ryżowy temp. palenia się tego tłuszczu to 180 stopni C, warto mieć w kuchni). Wrzucamy wcześniej posiekany czosnek,cebule i imbir dodajemy dwie łyżki sosu Hoi-Sin ( jeśli nie mamy to łyżkę miodu i łyżeczka sosu sojowego ciemnego).
Dopiero teraz rozgrzewamy patelnie, gdy składniki trochę się przesmażą dodajemy kurczaka. Mieszamy tak aby sos pokrył wszędzie kurczaka, smażymy na wolnym ogniu. Teraz szybko kroimy warzywa i paprykę ( można to zrobić wcześniej) najlepiej w paski i wrzucamy do Woka. To wszystko smażymy ok. 3-4 min, od czasu do czasu mieszając delikatnie. Dodajemy puszkę pomidorów ( najlepsze pokrojone bez skórki, jeśli tego nie mamy w domu, koncentrat pomidorowy też może być wtedy 2 łyżeczki). Jeszcze tylko przyprawy ostra i słodka papryka, siekamy nać pietruszki wrzucamy do Woka mieszamy i gotowe.
Do tego można dodać grzybki Mun, ale to wersja okrojona dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Składniki dla 2 osób
1 Filet z kurczaka ( Indyk, kaczka...)
1/3 szklanki ryżu
2 papryczki ( czerwona i zielona)
2 marchewki
1 pietruszka
pietruszka nać
sos Hoi- Sin( lub miód i sos sojowy ciemny)
puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
olej ryżowy
słodka i ostra papryka
sól
Czas przygotowania ok 25 minut.
OK po kolei co i jak żeby było szybko:
Wstawiamy wodę czy to w czajniku czy w garnku tam gdzie wam się szybciej zagotuje.
Ryż na dwie porcje ok 1/3 szklanki, wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem ok 2cm nad poziom ryżu trochę soli i zostawiamy pod przykryciem. W zależności od ryżu powinien być dobry w 15-20 minut najdłużej ( golden ok 25 min).
W między czasie siekamy czosnek, cebule, imbir bardzo drobno. Obieramy warzywa: marchewka, pietruszka i przygotowujemy paprykę wycinając z niej białe części. Z piersi kurczaka odcinamy wszelkie błony, ścięgna ma pozostać czyste mięso, kroimy w kawałki. Co do wielkości to już kwestia gustu.
Na zimną patelnie, najlepiej Woka wlewamy trochę oleju ( najlepiej olej ryżowy temp. palenia się tego tłuszczu to 180 stopni C, warto mieć w kuchni). Wrzucamy wcześniej posiekany czosnek,cebule i imbir dodajemy dwie łyżki sosu Hoi-Sin ( jeśli nie mamy to łyżkę miodu i łyżeczka sosu sojowego ciemnego).
Dopiero teraz rozgrzewamy patelnie, gdy składniki trochę się przesmażą dodajemy kurczaka. Mieszamy tak aby sos pokrył wszędzie kurczaka, smażymy na wolnym ogniu. Teraz szybko kroimy warzywa i paprykę ( można to zrobić wcześniej) najlepiej w paski i wrzucamy do Woka. To wszystko smażymy ok. 3-4 min, od czasu do czasu mieszając delikatnie. Dodajemy puszkę pomidorów ( najlepsze pokrojone bez skórki, jeśli tego nie mamy w domu, koncentrat pomidorowy też może być wtedy 2 łyżeczki). Jeszcze tylko przyprawy ostra i słodka papryka, siekamy nać pietruszki wrzucamy do Woka mieszamy i gotowe.
Do tego można dodać grzybki Mun, ale to wersja okrojona dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Składniki dla 2 osób
1 Filet z kurczaka ( Indyk, kaczka...)
1/3 szklanki ryżu
2 papryczki ( czerwona i zielona)
2 marchewki
1 pietruszka
pietruszka nać
sos Hoi- Sin( lub miód i sos sojowy ciemny)
puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
olej ryżowy
słodka i ostra papryka
sól
Wstęp
Witam
Chciałbym podzielić się z Wami
różnymi sztuczkami z Wielkiej Kuchni.
Jak zrobić coś z niczego, do tego
szybko i smacznie!!! :)
Niestety w dzisiejszych czasach
jesteśmy skazani na pęd, coraz częściej jadamy na mieście. Byle
gdzie, byle jak i byle co. Fajnie by było mieć czas na restaurację,
lecz dominują "fastfoody".Co zalega nasze ulice kebab,
pizza, hot-dog, hamburgery etc. Na to wszystko nie trzeba czekać,
ale czy na pewno??
Pewnie myślicie, że dzięki temu
oszczędzamy czas, którego coraz mniej w naszym życiu.
Według mnie nie, odżywiając się w
ten sposób narażamy się na różne dolegliwości i choróbska.
A co za tym idzie wizytacje u
doktorków. Kolejki do lekarzy, nie wspominając o specjalistach.
Przez nasze pseudo oszczędności i to do czego jesteśmy się w
stanie przyzwyczaić w naszym jadłospisie, produkty w naszych
sklepach stają się coraz gorsze jakościowo. Pachnący chleb,
śmietankowe masło, prawdziwie wędzone wędliny to były produkty,
które zachwycały swoją jakością.
Dziś niestety nie jakość lecz
ilość. Prosty przykład kupując filet z kurczaka (pierś) co z nim
robicie, usuwacie wszystkie błony i ścięgna? Nie sądzę, ale
jeśli to robicie to się bardzo ciesze, bo dzięki temu wasz kurczak
jest miękki i soczysty. A dzięki temu bardziej odżywczy, ponieważ
wszystkie tzw. soki zostają w mięsie.
Po co ten blog?? Żeby podpowiedzieć
Wam kochani czytelnicy w jaki sposób jedzenie może być nie tylko
smaczne, ale też odżywcze ( choć nie zawsze :P ) a przy tym jak
się dobrze tym bawić. Z następnym postem może jakiś przepis,
albo kruczek.
Zapraszam :D
Subskrybuj:
Posty (Atom)